22. listopada 2020.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na portalu e-savjetovanja dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda. Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna

1.) Natječaj za poljoprivrednike
Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1.1.2019. godine. Korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1.1.2019. godine. Također, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

2.) Natječaj za MSP-ove
Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1.1.2019. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Važno!
Korisnici moraju biti upisani u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju najkasnije do 26. listopada 2020.
Bez upisa u Evidenciju nije moguće podnošenje zahtjeva za potporu, a planirani rokovi za podnošenje zahtjeva za potporu su:
– od 30. listopada od 00:00 sati do 6. studenoga do 12:00 sati (za poljoprivrednike),
– od 29. listopada od 00:00 sati do 5. studenoga do 12:00 sati (za MSP-ove)

Detalje pročitajte na stranici Ruralni razvoj i eSavjetovanje.