GDPR-Zaštita osobnih podataka i u udrugama!

26. lipnja 2018.

Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka  – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR izravno se primjenjuje u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018. godine.

Obrada obuhvaća radnje poput prikupljanja, bilježenja, čuvanja, uvida, otkrivanja, prenošenja ili uništavanja. Tako primjerice možemo navesti da će Opća uredba o zaštiti podataka obuhvatiti  obradu podataka zaposlenika, potrošača i klijenata, građana od strane državne administracije, pacijenata, učenika, studenata, članova udruga, korisnika društvenih mreža i svaku drugu obradu osobnih podataka koja nije u okviru zakonski određenih iznimki.

Za zakonitu obradu i zaštitu osobnih podataka odgovorne su sve fizičke (izuzev fizičke osobe koje osobne podatke obrađuju isključivo za osobnu primjenu ili za potrebe kućanstva) i  pravne osobe (pa tako i udruge), državna ili druga tijela koji obrađuju osobne podatke tzv. voditelji zbirki osobnih podataka.

Zakonitost prikupljanja i obrade osobnih podataka nadgleda Agencija za zaštitu osobnih podataka, a kazne za sve voditelje i izvršitelje zbirki osobnih podataka su velike. Više o Uredbi možete pročitati OVDJE.

Radi primjene Uredbe u praksi sve naše udruge članice su u obvezi uskladiti svoje poslovanje te utvrditi osnovne parametre voditelja zbirki osobnih podataka u obliku određene dokumentacije. Za daljnje informacije o uskladi poslovanja možete se obratiti u tajništvo Saveza te dogovoriti termin konzultacija.