Marija Cafuk u finalu izbora za najinovativnije europske poljoprivrednice

12. veljače 2021.

Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i jedna od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, finalistica je izbora za najinovativnije poljoprivrednice 2021. organizacije Copa-Cogeca, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača. Kroz ovogodišnju nagradu želi se pokazati kako žene poljoprivrednice potiču razvoj novih poslovnih modela i svoju aktivnu ulogu u suočavanju s najvećim izazovima u poljoprivrednim i šumarskim klimatskim akcijama.

Objava pobjednika bit će održana tijekom dodjele nagrada 10. ožujka 2021. putem internetskog događaja, a Marija je u finalu s još četiri poljoprivrednice: mađarskom šumarskom inženjerkom, španjolskom ekološkom uzgajivačicom gljiva, talijanskom ekološkom poljoprivrednicom i ekološkom stočarkom iz Belgije.

Među više od četrdeset pristiglih prijava, Marijina je izdvojena jer je „demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.‚ Posebno je istaknuto njeno sudjelovanje u projektu Varaždinske županije ‘Pokusno – pokazno polje’ čiji je cilj prezentirati načine na koje se mogu provesti agrotehničke mjere povezane s smanjenjem emisije ugljika, očuvanjem biološke raznolikosti i očuvanjem domaćih sorata prilagođenih klimatskim promjenama, čime se poboljšava prijenos znanja i jačanje veza između istraživanja i praktične primjene na obiteljskim gospodarstvima. Kroz projekt su postignuti rezultati poboljšanja konkurentnosti i veće poljoprivredne produktivnosti na održiv način upravljanja, omogućujući učinkovit odgovor na izazove povezane s rastućom potražnjom za poljoprivrednim proizvodima s ograničenim resursima i sve izraženijim klimatskim promjenama.

Marija Cafuk dobitnica je Javnog priznanja u 2011. koje dodjeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije za “Žensku kreativnost u ruralnom životu‚, namijenjeno ženama i ženskim organizacijama koje djeluju na poboljšanju kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije te nagrade za životno djelo Varaždinske županije u 2019. godini. Tajnica je Udruge orača, kao i aktivni član Odbora za poljoprivredu Općinskog vijeća, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i Varaždinske udruge bučinog ulja. Marija je i članica organizacijskog odbora manifestacije Zeljarijade te koautorica dvije knjige: „Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje‚ i „Zelje na veselje‚.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije predložilo ju je za prijavu, a službeni prijavitelj je bila Hrvatska poljoprivredna komora.

Najbolje kandidatkinje u najužem izboru su:

Boglárka BirĂł iz Mađarske; šumarska inženjerka s 21-godišnjim iskustvom u održivoj poljoprivredi i šumarstvu.
Marija Cafuk iz Hrvatske; poznata uzgajivačica ‚Varaždinskog zelja‚ koja je prezentirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.
Nazaret Mateos Alvares iz Š panjolske; ekološka uzgajivačica gljiva, koji radi blizu pristupa kružnom gospodarstvu i bez otpada.
Immacolata Migliaccio iz Italije; ekološka poljoprivrednica koji optimizira uporabu digitalnih i AI tehnologija u uzgoju svojih usjeva.
Ines Theunis iz Belgije; stočarka koja vlastitom etiketom mesa doprinosi održivoj i kružnoj proizvodnji kako bi prikazala priču koja stoji iza mesa.
Popis svih projekata pristiglih za 6. izdanje Nagrade za inovacije za pogledati ovdje: https://womenfarmersaward.eu/

Izvor: Varaždinska županija

giweather wordpress widget

KORISNI LINKOVI

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku ili klikom na postvke kolačića. Klikom na gumb 'Prihvaćam' pristajete na korištenje kolačića.

Postavke kolačića

Decline all Services
Accept all Services