Nacionalna staklenka za med

26. studenoga 2018.

Hrvatski pčelarski savez već duže vrijeme, u suradnji s pčelarima iz cijele R. Hrvatske, radi na jedinstvenoj nacionalnoj staklenci za med. Među pravim entuzijastima vezano za izradu staklenka su i naši pčelari, članovi dviju udruga članica Saveza: Udruge pčelara Pčelarsko društvo Ludbreg i Pčelarskog društva Varaždin.

“Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici. Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom „zemlja podrijetla Hrvatska“. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.” Izvor: web stranica Ministarstva poljoprivrede R. Hrvatske