Objavljen Pravilnik o provedbi podmjere 4.4. Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena

10. srpnja 2018.

U Narodnim novinama br. 60 od 6.srpnja objavljen je Pravilnik o provedbi podmjere 4.4. Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Prihvatljivi projekti su oni kod kojih je lokacija na zemljištu koje se koristi ili se koristilo u poljoprivredne svrhe, a korisnici na tim lokacijama obnavljaju staništa važna za očuvanje bioraznolikosti, a koja se nalaze na poljoprivrednom zemljištu koje nije održavano sukladno dobroj poljoprivrednoj praksi, moraju biti u skladu s mjerama višestruke sukladnosti u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, ulažu u građenje terasastih parcela ili suhozida se provodi na području gdje su terasaste parcele ili suhozidi tradicionalno prisutni, u sadnju živica moguće je samo ako se za sadnju koriste najmanje tri zavičajne vrste, ulažu u uklanjanje invazivnih stranih vrsta se provodi na zemljištu na kome su invazivne strane vrste prisutne, u kupnju električnog pastira, autohtonog pastirskog psa, izgradnju novih i/ili obnovu postojećih nastambi za stoku se provodi na području rasprostranjenosti velikih zvijeri, u obnovu staništa važnih za očuvanje bioraznolikosti koja se nalaze na poljoprivrednom zemljištu koje nije održavano sukladno dobroj poljoprivrednoj praksi s obzirom na vrstu korištenja može se provoditi na zaraslom poljoprivrednom zemljištu ili poljoprivrednom zemljištu koje je u procesu zarastanja koje nije evidentirano u ARKOD sustav uz obvezu evidentiranja zemljišta u ARKOD sustav, kao pašnjak, livada, ekstenzivni voćnjak, ekstenzivni maslinik i/ili trajni nasad ljekovitog, aromatičnog ili medonosnog bilja u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, u obnovu zapuštenih lokvi za napajanje stoke se provodi na području gdje su zarasle/zapuštene lokve, itd.