PČELARI PAŽNJA!!!

26. rujna 2017.

Hrvatska poljoprivredna agencija uputila nam je sljedeću obavijest:

“Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom provodi akciju besplatne registracije pčelara i pčelinjaka u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ).

Zakonska osnova za upis pčelinjaka u JRDŽ je Zakon o veterinarstvu (Narodne novine 82/13 i 148/13), iz kojeg je proizašao Pravilnik o sadržaju, obliku i načinu registracije farmi (Narodne novine 96/15). Pravilnik je stupio na snagu 17. rujna 2015. godine. Za upravljanje JRDŽ-om odgovorno je Ministarstvo poljoprivrede, uprava nadležna za poslove veterinarstva. JRDŽ je sastavni dio Središnjeg veterinarskog informacijskog sustava (SVIS).

Pravilnik o sadržaju, obliku i načinu registracije farmi (NN 96/2015) u članku 3., stavak 1. propisuje obavezu registracije pčelinjaka u JRDŽ. Upis pčelinjaka provodi se zbog nadzora zdravlja pčelinjih zajednica i uključuje mjere za otkrivanje, nadziranje, sprječavanje širenja i pojave, kontrolu, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti pčela.

Sukladno naputku Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i u skladu s navedenim propisima Hrvatska poljoprivredna agencija provodi upis posjednika pčela u Registar farmi na način da posjednici koji se registriraju do 31.listopada 2017. godine ne snose troškove registracije.

Ovim putem se obavještavaju posjednici pčela da upis mogu izvršiti u prostorijama Hrvatske poljoprivredne agencije u Varaždinu, Zagrebačka 15, uz prethodnu najavu na telefon 212-050.”