Registar stvarnih vlasnika II

12. rujna 2019.

Kao što smo već prije pisali, temeljem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma uspostavljen je Registar stvarnih vlasnika u koji se unose i podaci za udruge bez obzira što prema Zakonu o udrugama nije moguće ostvariti vlasništvo nad udrugom te se Pravilnik o registru stvarnih vlasnika (NN br. 53/19) primjenjuje na odgovarajući način na udruge.

Pravilnikom je propisano da za one udruge za koje je u matičnom registru (Registru udruga R. Hrvatske) upisan OIB osobe ovlaštene za zastupanje, FINA će elektroničkim putem, u rokovima propisanim Pravilnikom, jednokratno inicijalno preuzeti podatke o ovlaštenoj osobi/osobama kao podatak o stvarnom vlasniku/vlasnicima udruge. Sve naknadne promjene registrirane u matičnom registru moraju se prijavljivati FINI u rokovima propisanim Pravilnikom (30 dana od nastanka promjene) putem obrazaca u nadležnoj poslovnici Financijske agencije (FINA) ili putem web aplikacije uz digitalni certifikat.

Krajnji rok za inicijalni upis je 31.12.2019.

Preporučamo da sve ovlaštene osobe za zastupanje udruga provjere da li je u matičnom registru (Registar udruga RH) unesen njihov OIB. Ako nije, u obvezi su sami izvršiti inicijalnu prijavu u Registar stvarnih vlasnika.

 

giweather wordpress widget

KORISNI LINKOVI

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku ili klikom na postvke kolačića. Klikom na gumb 'Prihvaćam' pristajete na korištenje kolačića.

Postavke kolačića

Decline all Services
Accept all Services