Varaždinski klipič dobio svoju monografiju

7. svibnja 2021.

Varaždinski klipič‚, pola godine nakon što je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, dobio je i svoju monografiju. Bogato opremljena knjiga na 140 stranica nudi dublji i detaljniji uvid u posebnosti ovog autohtonog proizvoda te predstavlja svojevrsnu posvetu zlatnim domaćicama, kuharima i pekarima bez čijeg truda, volje i marljivosti ne bi ni imali ovaj stoljećima poznato, a odnedavno i međunarodno priznato slasno pecivo.

Tom je prilikom u atriju Županijske palače organizirano predstavljanje monografije autora Damira Crlenog, chef, dr. sc. Dragutina Vinceka, županijskog pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj te Kristijana Skočibušića, prof. koja objedinjuje sve poznate podatke o ovom tradicionalnom prehrambenom proizvodu ističući ga kao simbol Varaždinštine.

Kako je naglasio Dragutin Vincek, izrada monografija rezervirana je inače za poznate ličnosti iz svijeta politike, sporta i kulture, no vrlo se rijetko monografije izrađuju o nekim proizvodima. Upravo je Varaždinska županija primjer objavljivanja monografija o hrani jer je dobila već treću monografiju.

– Uz monografije „Varaždinsko zelje‚ i „Zagorski puran‚ evo nam i monografije posvećene Varaždinskom klipiču. Naša županija prednjači na mnogim područjima, ali i u jednom dijelu pisane povijesti. Upravo izdavanjem ove monografije ostavljamo trag generacijama koje tek dolaze – rekao je Vincek te posebno spomenuo Damira Crlenija kao lidera koji neumorno i konstantno radi na promociji varaždinske gastronomije.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić uputio je iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u pripremi monografije.

-Varaždinska županija veliki značaj stavlja na zaštitu gastronomskih vrijednosti ovoga kraja. Treba naglasiti kako je identitet jednog naroda u velikoj mjeri osim jezika i običaja vezani i na hranu, a mi smo toga duboko svjesni. To nam svakako stvara temelj za naše prisustvo u turizmu, odnosno otvara nam svojevrsni prostor promociji naših zaštićenih proizvoda. Činjenica je da turizam bez gastronomije nije turizam, odnosno ne može niti postojati. Mnogi o hrani govore te je nadaleko poznata ljubav čovjeka prema hrani. I to posebno prema jednostavnoj. Varaždinski klipič je upravo to-jednostavan proizvod koji sadrži jednostavne sastojke i proizvod kojeg svatko prepoznaje. Kvalitetu Varaždinskog klipiča zaista svi primjećuju, tradicija je dakle neupitna. Čestitke svima koji su radili na uređenju i izdavanju ove monografije kojom sasvim sigurno ostavljamo vrijedan trag u literaturi o gastronomskim vrijednostima – rekao je župan Čačić.

Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju sudjelovao je u predstavljanju pohvalio je sve aktivnosti koje Županija provodi na zaštiti svojih proizvoda, istaknuvši da i njena ponuda zaslužuje posebnu pozornost.

– Kao što je već i rečeno, većina recepata je najjednostavnija, pa tako je i sa Varaždinskim klipičem. Gastronomija je univerzalni jezik, i to je nepobitna činjenica. Varaždinska županija se u to izvrsno uklapa, a ova monografija će samo dati dodatni poticaj i zamah razvoju turizma na ovim prostorima- rekao je Rene Bakalović.

Obzirom da se razvojem ugostiteljstva Varaždinski klipič promovirao kao prepoznatljiv proizvod varaždinskog kraja te postao nezaobilazan dio gastronomske ponude, uz pomoć osoblja hotela „Turist‚, uživo je upriličeno miješenje tijesta, frkanje i degustacija Varaždinskog klipiča, a promociji monografije prisustvovao je i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković.

Izvor: Varaždinska županija

giweather wordpress widget

KORISNI LINKOVI

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku ili klikom na postvke kolačića. Klikom na gumb 'Prihvaćam' pristajete na korištenje kolačića.

Postavke kolačića

Decline all Services
Accept all Services