Varaždinsko zelje dobilo zaštitu na razini EU

4. listopada 2017.

Prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Varaždinsko zelje, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama se bez vremenskog ograničenja dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku.

Epilog je to “natezanja” R. Slovenije i naših proizvođača vezano za zaštitu varaždinskog zelja na razini EU.

Što reći nego -bilo je i vrijeme! Iako je i to kompromis ali s mirisom pobjede!

Iskrene čestitke i hvala svima koji su sudjelovali u ovom procesu! Našoj članici Udruzi proizvođača povrća i voća “Zeljari” Općine Vidovec i njezinim članovima koji su strpljivo čekali svojih pet minuta želimo puno uspjeha u daljnjem radu!